Τι είναι έξυπνο σπίτι;
Φανταστείτε ένα σπίτι γεμάτο έξυπνες συσκευές όπως φώτα, πρίζες, τηλεοράσεις, θερμοσίφωνες, κλιματιστικά, ψυγεία, συναγερμούς, κάμερες, και ακόμα έξυπνες πόρτες και παράθυρα. Όλα να επικοινωνούν με ένα κεντρικό σύστημα το οποίο γνωρίζει την τρέχουσα κατάσταση τους. Το ίδιο σύστημα επίσης γνωρίζει τις καιρικές συνθήκες, την ώρα που ανατέλλει και δύει ο ήλιος και πού ακριβώς βρίσκεστε εσείς.
Ναι ακούγεται εξωπραγματικό, και ίσως λίγο τρομακτικό, αλλά μην ανησυχείτε. Τα προγράμματα που χρησιμοποιούμε είναι open source. Αυτό σημαίνει ότι ο κώδικας τους ελέγχεται από μια ανοικτή κοινότητα προγραμματιστών και όχι από κάποια εταιρία όπως την Philips την Ikea ή την Samsung. Το αντίθετο δηλαδή του proprietary software.
Η λογική όμως πίσω από το έξυπνο σπίτι, και ο λόγος που θέλουμε όλες μας τις συσκευές να επικοινωνούν μεταξύ τους, είναι έτσι ώστε να μπορούμε να δημιουργούμε αυτοματοποιήσεις, οι οποίες περιορίζονται μόνο από την φαντασία μας.
- Αν φύγουν όλοι από σπίτι και ξεχάσουν φώτα η κλιματιστικά ανάμενα, σβήσε τα.
- Όταν η κατανάλωση του ρεύματος στο σπίτι μου ξεπεράσει τα 3 kilowatts, στείλε μου SMS και αν υπάρχουν ανάμενα κλιματιστικά, σβήσε τα.
- Όταν δύσει ο ήλιος, άναψε το φως του ενυδρείου και τάισε τα ψάρια.
- Όταν φύγω από την δουλειά, άναψε την θέρμανση και τον ηλιακό και μόλις παρκάρω στο γκαράζ, άναψε το φως στην είσοδο.
- Μόλις φτάσω σπίτι απενεργοποίησε τον συναγερμό, και μόλις φύγω, ενεργοποίησε τον.
- Αν θα βρέξει αύριο και η θερμοκρασία θα είναι κάτω από 20 βαθμούς, στείλε μου email.
- Αν η πόρτα του ψυγείου μείνει ανοικτή πάνω από ένα λεπτό στείλε SMS σε όσους είναι στο σπίτι.
- Αν φύγουν όλοι από σπίτι και αφήσουν κάποιο παράθυρο ή πόρτα ανοιχτή, στείλε σε όλη την οικογένεια SMS.
Εφόσον όλες οι έξυπνες συσκευές ελέγχονται από ένα μόνο σύστημα, τότε όλες επικοινωνούν μεταξύ τους και επιτρέπουν την δημιουργία αυτοματοποιήσεων, όπως οι παραπάνω.